Log in

I forgot my password

Latest topics
Gallery


August 2018
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Calendar Calendar


Koperasi ohhhh koperasi...

Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by ivan88 on Thu 12 Mar 2009, 23:02

poly batik kurang mutu berbanding dgn poly lain. baju konvo x kacak. reccomend ckit tambah kedai mesin basuh? mesin reload buat cantik ja?
water filing machine sama jua..... bila buat petonque lagik?????????? haha tok dah cam komplain pulak

ivan88
Newbies
Newbies

Male
Number of posts : 5
Age : 29
Location : living hell
Job/hobbies : badminton
Registration date : 2009-03-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by RaHiQaL on Fri 13 Mar 2009, 09:48

Rasanya, barang yang koperasi jual, ada yang mahal, ada yang murah.... tapi murah daripada harga kos, memanglah, koperasi tak nak buat... hehe2x.... Contohlah tek... Rasanya, roti nak ada hotdog tengah ya, mahal gilak c-dak koperasi jual ba.... haha....Drinking waterpun, saya rasa harganya sepatutunya berharga duit syiling......mmmmmm....
Cadangan: Apasal koperasi tak nak kaut keuntungan daripada faktor budaya pelajar...
Contohlah tek: Seperti yang kita ketahui, politeknik banyak menyediakan kursus kejuruteraan..... Yang saya heran, apasal koperasi tak nak jual peralatan kejuruteraan seperti papan lukisan, alatan geometri, dll....
Saya cadangkan, kperasi sepatutunya buka gerai menjual peralatan kejuruteraan semasa semester satu mendaftar... barulah dapat keuntungan.... nak lebih zalim lagi, wajibkanlah, semester satu(JKA, JKM, JKPK. JKE) untuk membeli peralatan kejuruteraan daripada koperasi... heh2x..... Sila komen.... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
RaHiQaL
Junior Member
Junior Member

Male
Number of posts : 63
Age : 28
Job/hobbies : Online
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by Red Butterfly on Fri 13 Mar 2009, 11:52

yesss!!! i like ur ideas rahiqal!!begini lah komen2 pelajar yg saya nk baca dan dgr di forumotion bukannya mencarut dan setakat nk menyampuk...(hello para pelajar kalu setakat nk menyampuk tanpa ada idea yg hendak diketengahkan jgn buang masa anda di sini)

should be koperasi ni lengkap mcm kedai stationary sbb itu adalah keperluan utama pelajar...apa yg i nampak lbh kpd konsep kedai runcit yg jual junk food,nasi lemak, bun ...bukan suruh jd kedai stationary tapi sekurang-kurangnya 50% konsepnya ada dan harganya lebih murah drp kedai biasa....nama pun koperasi...
avatar
Red Butterfly
Junior Member
Junior Member

Number of posts : 64
Registration date : 2009-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by Red Butterfly on Fri 13 Mar 2009, 11:59

Red Butterfly wrote:yesss!!! i like ur ideas rahiqal!!begini lah komen2 pelajar yg saya nk baca dan dgr di forumotion bukannya mencarut dan setakat nk menyampuk...(hello para pelajar kalu setakat nk menyampuk tanpa ada idea yg hendak diketengahkan jgn buang masa anda di sini)

should be koperasi ni lengkap mcm kedai stationary sbb itu adalah keperluan utama pelajar...dan sasaran koperasi semestinya para pelajar bkn pensyarah. Jenis2 examination pad pun x pelbagai yg adanya langsung tidak menarik perhatian.Tapi yg i nampak lbh kpd konsep kedai runcit yg jual junk food(ni pun junk food yg brand ntah apa2 tapi dijual dgn harga yg hampir sama dgn well estabished company),nasi lemak, bun ...bukan suruh jd kedai stationary tapi sekurang-kurangnya 50% konsepnya ada di situ dan harga sepatutnya lebih murah drp kedai biasa....nama pun koperasi...
avatar
Red Butterfly
Junior Member
Junior Member

Number of posts : 64
Registration date : 2009-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by RaHiQaL on Fri 13 Mar 2009, 12:45

To Red Butterfly,
Terima Kasih atas sokongan ke atas cadangan saya...
Very Happy Very Happy
avatar
RaHiQaL
Junior Member
Junior Member

Male
Number of posts : 63
Age : 28
Job/hobbies : Online
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by RaHiQaL on Fri 13 Mar 2009, 12:46

Berapa banyak ataslahhhh.........
avatar
RaHiQaL
Junior Member
Junior Member

Male
Number of posts : 63
Age : 28
Job/hobbies : Online
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by nor arfaizah on Sun 15 Mar 2009, 02:00

Sebelum ape2, minta sory..jgn marah.... nk komen sikit..... barang2 kat koperasi tu, biarlah di turunkan harga sikit ye.... kuih2 tu kalau nak jual biarlah berpatutan....kalau sedap takpe lah juga....dah lah tak sedap, jual dengan harga yg mahal... kalau kuih tu sedap, tak kisah lah mahal...memang beli punya...
cadangan 1 saya... boleh tak kat koperasi tu, jual buku2 rujukan yang baik punya???
cadangan 2 saya... boleh tak koperasi yang kat area BILIK KULIAH tu.. DIPERBESARKAN lagi?? tak cukup luas lah... sebab kalau org dah banyak, mcm sardin jd nye.....
cadangan 3 saya... tambahkan kaunter satu lagi.....
cadangan 4 saya... DENGAN BANGGANYE SAYA SETUJU DENGAN CADANGAN RAHIQAL, JUAL LAH PERALATAN2 YG DIPERLUKAN OLEH PELAJAR YG MEMERLUKAN.....PERALATAN YG DIJUAL TU, BIARLAH YANG BAIK PUNYA YE.......
tu je......kalau ada cadangan lagi.....saya akan sedia berkhidmat.... geek geek geek
avatar
nor arfaizah
Newbies
Newbies

Female
Number of posts : 15
Age : 30
Location : C-rian Sarawak
Job/hobbies : student/music is life, played guitar, reading comics, played ps2, loves Manchester United, loves wat
Humor : "Be HaPpY...OwEzS HaPpY..."
Registration date : 2009-02-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by webmaster on Sat 21 Mar 2009, 10:57

Wah, banyak betul komen-komen daripada pelajar-pelalajr ni, so..mane org Koperasi?pengurus?pengerusi?sila jawab..heheh, SU?Bendahari? Very Happy

_________________
Say Heyyyyyyyy
avatar
webmaster
WEBMASTER
WEBMASTER

Male
Number of posts : 129
Age : 41
Location : Kuching, Sarawak,Malaysia
Job/hobbies : Polytechnic Lecturer
Registration date : 2008-05-30

View user profile http://jppoliku.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by DARK COMMERCE on Sun 22 Mar 2009, 13:46

Ntah laaaa...i kesian juak dgn student....dah la POLIKU jauh di kaki Gunung...kenak lagik dgn Koperasi POLIKU yang serba kekurangan....harga mahal + low Q product ??? betul kerrr??

Koperasi boleh buat mcm tu coz mereka MONOPOLI dlm PKS nie...kalau letak kedai runcit cina kat simpang sana tu, sure dah lama lingkup Koperasi...sure punye....jamin gerenti!!

_________________
ILLAHI ANTA MAKSUDI WA RIDHOKA MATHLUBI[url]
avatar
DARK COMMERCE
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Male
Number of posts : 99
Age : 40
Location : JABATAN PERDAGANGAN, POLITEKNIK KUCHING SARAWAK, KM22 JALAN MATANG, 93050 KUCHING, SARAWAK.
Job/hobbies : UNIT TRUST MANAGER, INTERNET@DOWNLOADING, GAMING & FUTSAL
Humor : "Hanya Allah yang kumaksudkan & redhaNya yang kuharapkan."
Registration date : 2009-02-12

View user profile http://www.publicmutual.com.my

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by orang pindah on Mon 23 Mar 2009, 13:50

koperasi di BK adalah koperasi yang patut disyukuri setakat ini. better than nothing.walaupun kadang2 tiada stok air mineral tp oklah utk student beli makanan ringan between classes, beli sweet bila mengantuk @ nasi lemak bila desperately lapar. ya lah, bayangkan koperasi ya sik ada langsung. ntahlah..cuma time weekend, boleh lah sekiranya waktu operasi ya dipanjangkan sebab banyak student KSS (partime) tercari-cari brg mkn. time ya baru perasan betapa susahnya student tanpa koperasi sebab sabtu (kalo x silap) buka 10-12 sahaja..sekarang byk student partime dari jbt lain...kadang2 sampai berdarah2 hidung student partime ya tahan lapar tanpa koperasi ya...sedih2..
avatar
orang pindah
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by DARK COMMERCE on Tue 24 Mar 2009, 10:48

Yeeedehh...sampei berdarah idong nahan lapar??! Bagi saya koperasi POLIKU nie sepatutnya dah lama melangkah jauh ke depan berbanding apa yang sedia ada pada hari ini...coz Koperasi Poliku nie dah lama wujud semenjak PKS bertapak di kaki Gunung Serapi...kalau nak di ambil contoh yang paling hampir konsepnya: perniagaan runcit di dlm institusi pendidikan seperti (Kembara Usahawan) KEMUSA di UiTM Kampus Johor pada tahun 1995, keadaannya lebih baik dpd kemudahan di Koperasi POLIKU tahun 2009 sekarang nie (beza 14 tahun ke belakang)...dicadangkan alangkah baiknya Kedai Runcit POLIKU nie di UPGRADE kan demi kebajikan semua warga POLIKU & imej Koperasi POLIKU yang yg rata2nya didasari oleh ilmuan2 yang sudah kenal selok-belok & strategi perniagaan. Lagipun untung dgr cerita dah banyak hingga tak tau nak salur ke mana....why not upgrade jer kedai runcit POLIKU...agar imej Koperasi ni boleh ditingkatkan! - Q Up - Sales Up - UNTUNG pun UP! (Anggaplah ini cadangan dpd seorang pelanggan setia Koperasi)

- Consumer is the King assuming there is no monopoly -

_________________
ILLAHI ANTA MAKSUDI WA RIDHOKA MATHLUBI[url]
avatar
DARK COMMERCE
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Male
Number of posts : 99
Age : 40
Location : JABATAN PERDAGANGAN, POLITEKNIK KUCHING SARAWAK, KM22 JALAN MATANG, 93050 KUCHING, SARAWAK.
Job/hobbies : UNIT TRUST MANAGER, INTERNET@DOWNLOADING, GAMING & FUTSAL
Humor : "Hanya Allah yang kumaksudkan & redhaNya yang kuharapkan."
Registration date : 2009-02-12

View user profile http://www.publicmutual.com.my

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by RaHiQaL on Tue 24 Mar 2009, 15:07

Banyak betul cadangan daripada rakyat poliku... Tapi, bilalah agaknya koperasi nak bertukar..... hhhhhmmm. agaknya, tunggu saya memecah rekod, pelajar pertama mengambil ijazah di Poliku koooooootttttt....
avatar
RaHiQaL
Junior Member
Junior Member

Male
Number of posts : 63
Age : 28
Job/hobbies : Online
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by DARK COMMERCE on Tue 24 Mar 2009, 22:14

I rasa semua pelajar JP adalah pemegang syer koperasi...maksudnya kalau suara pelajar2 dikumpul menjadi satu suara majoriti, anda semua boleh buat cadangan secara berkesan. Mungkin di sinilah letaknya peranan pemimpin yang kamu pilih tu...JPP...

Gunakan JPP sebagai saluran suara pelajar....koperasi POLIKU salah satu kebajikan pelajar...so JPP...pliz dgr sikit rintihan kawan2 anda...tingkatkan kebajikan pelajar...

_________________
ILLAHI ANTA MAKSUDI WA RIDHOKA MATHLUBI[url]
avatar
DARK COMMERCE
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Male
Number of posts : 99
Age : 40
Location : JABATAN PERDAGANGAN, POLITEKNIK KUCHING SARAWAK, KM22 JALAN MATANG, 93050 KUCHING, SARAWAK.
Job/hobbies : UNIT TRUST MANAGER, INTERNET@DOWNLOADING, GAMING & FUTSAL
Humor : "Hanya Allah yang kumaksudkan & redhaNya yang kuharapkan."
Registration date : 2009-02-12

View user profile http://www.publicmutual.com.my

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by Red Butterfly on Sat 28 Mar 2009, 23:29

sekiranya brg harga yg terlampau mahal,ini sebenarnya sudah bertentangan dgn konsep koperasi.Bukan kah pelajar adalah anggota koperasi dan pemegang saham koperasi?Dan pelajar juga adalah pelanggan...Patut kedai sendiri kita dapat harga murah sbb untung pun dapat balik pada ahli.Mgkn pembekal markup tinggi kot atau?????

p/s:mark up tinggi??lain lah kalu brg2 mmg "branded"....yg dah well established.
avatar
Red Butterfly
Junior Member
Junior Member

Number of posts : 64
Registration date : 2009-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by DARK COMMERCE on Wed 01 Apr 2009, 01:36

kalau boleh sila senaraikan HARGA BARANGAN KOPERASI vs. HARGA BARANGAN DI KEDAI RUNCIT SIMPANG 4....lepas tu bandingkan pulak dgn harga pasaran diluar...biar naampak lebih bjelas...saya rasa kalau ada perbezaan harga mungkin disebabkan kos penghantaran, minyak...tp kalau harga sama seperti harga barangan di kedai runcit simpang 4....mungkin boleh diterima...

afro

_________________
ILLAHI ANTA MAKSUDI WA RIDHOKA MATHLUBI[url]
avatar
DARK COMMERCE
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Male
Number of posts : 99
Age : 40
Location : JABATAN PERDAGANGAN, POLITEKNIK KUCHING SARAWAK, KM22 JALAN MATANG, 93050 KUCHING, SARAWAK.
Job/hobbies : UNIT TRUST MANAGER, INTERNET@DOWNLOADING, GAMING & FUTSAL
Humor : "Hanya Allah yang kumaksudkan & redhaNya yang kuharapkan."
Registration date : 2009-02-12

View user profile http://www.publicmutual.com.my

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by NaNieY on Wed 01 Apr 2009, 17:27

i pernah masuk koperasi 3 kali...itupun sebab tekak i kering n terasa haus sesangat nak beli air minum...sekali i cari air mineral tp tak ada stok masa tu..kali kedua n ketiga memang ada air mineral tp i keluar balik tak beli apa2..sebab tak tahan nak bersesak dlm keadaan panas n terpaksa menunggu masa yg sgt lama utk membayar (pada masa itu la)..skrg i tak tau la..mgkin dah ok kot..tp disebabkan i dah rasa serik, i tak pernah lg masuk ke koop tu...lalu depan koop dah beratus kali tp masuk ke dlm mcm susah rasanyer...mgkin tak ada something yg "menarik" i utk masuk ke dalam...ntahla..

NaNieY
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by ivan88 on Sat 16 May 2009, 14:29

cadangan saya tukarlah baju batik poli yang memang tak berkualiti la. kalau bagi lecturer pakai compom lecturer pakai batik sendiri dari pakai batik poli. beli pun setakat bagi muka sahaja atau bagi pree sbb tak habis jual kat koperasi. yang pasal baju konvo makin tengok makin ber ' haih haih ' jak baju konvo ngan kain cover meja tu sama jk. tukar la kualiti yg lebih bagus dan color lain selain biru sbb kalau tengok langsir sekolah rendah atau menengah sama saja. pasal barang kat koperasi pula memang ada yang mahal sangat berbanding di luar sampai lebih dari RM1 beza harga. Mesin reload yang ada buat cantik saja? repair pun takda jalan pun tak nak sekali dengan mesin air. Nak kata air bersih tak berani kalu tengok kat luaran yg dah macam pa dah. pasal peralatan yang digunakan seperti yg dikatakan rahiqal memang patut dijalankan bukan main susah lagi kalau cari kat luar jika stok memang takda atau kurang sebab biasanya kat luar tak jual brg brg yg jarang diguna org awam.

ivan88
Newbies
Newbies

Male
Number of posts : 5
Age : 29
Location : living hell
Job/hobbies : badminton
Registration date : 2009-03-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by ivan88 on Sat 16 May 2009, 14:31

rasa rasa ada tak ahli koperasi tengok forum ni ye? Very Happy kalu da? bole tolong cadang apa yg dicadang dalam forum ini kalu tak buat pe nak buat forum ni

ivan88
Newbies
Newbies

Male
Number of posts : 5
Age : 29
Location : living hell
Job/hobbies : badminton
Registration date : 2009-03-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by mirza on Fri 05 Jun 2009, 13:08

na niey & ivan88....terimakasih atas pandangan anda.....anda sebagai pengguna/pembeli berhak utk membel@tidak atau masuk@tidak ke dlm kedei koop....utk pengetahuan anda.......itulah yg mampu disediakan oleh koop.........kalu nak koop sediakan kedei mcm supermaket.........mana nak cari uwang....untung tak seberapa tapi nak servis mcm everise...dan macam2 lagi kerenah kalau nak buat pengubahsuaian bangunan kerajaan.....bukan senang wooo......dan anda jika pelajar pks sepatutnya support la koop ...tulunlah....tapi sekarang kedei koop dah pasang a-cond...so sejuk lah sikit dlm tu.....dlm perancangan memang ada cadangan menaiktaraf kedei koop..................................berkenaan harga barang di kedei koop mahal.......maaf jika ia terlalu mahal bagi anda............antara sebab2nye....1.lokasi kedei jauh dari bandar..so pembekal kenakan harga kos agak tinggi....2. kedei koop kecil ,,tiada stor, so takde tempat simpan stok yg byk...biasanya tempah stok byk bole dpt harga lagi murah...nak tak nak terpaksa la oder secukupnye....lagi pun kalu oder byk2.....kalu pengguna ramai mcm anda di luar tu sape nak beli....kan rugi jika expired nanti..........3.tak ramai pembekal yg nak supply brgn ke kedei koop....jika ada pun...mengenakan harga yg agak tinggi juga.................................................................berkenaan batik poli yg tak berkualiti tu..........harga tempahannya adalah kira2 rm30...bayangkan baju batik berharga rm30 di pasaran mcm mana rasanya kualitinya diluar tu...yg cantik dan berkualiti saya rasa harganya pasti tinggi...mungkin 70...80...90.........tapi budget dibenarkan setakat ini rm30 je......w/bgmnpun...utk sem depan ditukar kalernya kpd yg lebih gelap....mugkin rasanya boleh menampakkan rupanya lebih berkualiti / cantik berbanding sekarang.....key lah.....itu dulu buat masa nie...........nanti saya bagi info lagi.........cadangan penambahbaikan daripada anda amat dialu-alukan....chowwwww......

mirza
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2009-02-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Koperasi ohhhh koperasi...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum